Loader
Gastles big data

Big Data komt tot leven bij brugklassers Hilversumse middelbare school tijdens gastles Doc4

Privacy, de AVG-wet, internet-of-things en kunstmatige intelligentie. Het kwam allemaal aan bod vorige week tijdens onze gastles Big Data op het Alberdingk Thijm College in Hilversum waar dertien nieuwsgierige havo-vwo-brugklassers zich hadden aangemeld voor een kennismaking met ons vakgebied IT.

“Iets met veel gegevens”, dat was tot die middag big data voor deze leerlingen. Des te leuker voor ons dat zij zich ondanks dat big data heel abstract voor hen was, toch voor deze gastles kozen. Hoog tijd dus voor een duidelijke, beeldende uitleg. We gingen onder meer in op het online zijn van iedereen en alles tegenwoordig en de explosieve groei van de hoeveelheid data die mensen daardoor produceren.

Na de inhoudelijke introductie van het begrip en de gevolgen ervan voor onze maatschappij volgde het praktische deel. Leerlingen experimenteerden met datavisualisatie en konden online interactief met een aantal kant-en-klare prachtige diagrammen spelen. Ook was er de mogelijkheid om diagrammen zelf samen te stellen. Bijzonder om te zien dat dit deel weinig begeleiding nodig had, want de leerlingen gingen al snel enthousiast en zelfstandig op ontdekking.

Big data raakt zoveel actuele en belangrijke sociale thema’s – deze jongeren daarvan bewust te maken en de wereld om ons heen voor hen begrijpelijker te maken was voor ons als Doc4 fantastisch om te doen.

Hopelijk hebben we hen enthousiast gemaakt voor het IT-vak en een klein duwtje gegeven in de voorbereidingen op hun toekomst. Kortom, een boeiende en bijzondere gastles. Niet alleen voor de leerlingen, maar zeker ook voor ons.